Gebrek aan moderne digitale werkplek maakt werknemers minder productief en doet ze sneller uitkijken naar andere baan

Belgische economie komt ‘in gevaar’ als organisaties hun werknemers een digitale werkplek ontzeggen. Minder dan een derde ziet zijn werkgever als een technologisch leider

DIEGEM, 27 juni 2018 - Wat moet je als bedrijf doen om de werknemer van vandaag productief te houden, en zijn ingesteldheid over zijn werk positief te houden? Wel, bezorg hem de meest recente technologie! Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van Unisys Corporation (NYSE: UIS) naar het belang van het inzetten van huidige en toekomstige digitale tools op de werkplek. Het onderzoek werd gevoerd in België en 11 andere landen.

Belangrijke conclusies uit de Belgische resultaten:

  • Meer dan een derde (36 %) van de digitale werknemers bij organisaties die op vlak van technologie achterblijven (‘technology laggard’), uitte frustratie over hun werkgever. Bij werkgevers die wel mee zijn met de technologie (‘technology leaders’) is dit slechts 10 % van de werknemers.
  • Die frustratie correleert ook rechtstreeks met het mogelijk personeelsverloop: 10 % van de werknemers bij bedrijven die achterblijven, denkt eraan elders te gaan werken. Bij bedrijven die het voortouw nemen in technologie is dit amper 2 %. Vooral voor België is dit verontrustend omdat hier slechts 27 % van de respondenten zijn bedrijf tot de technologische leiders rekent. Dat is minder dan het wereldwijde gemiddelde (32 %).
  • Het grootste pijnpunt voor werknemers bij ‘klassieke’ bedrijven, zijn de toestellen. Een derde van deze werknemers klaagt dat hun productiviteit wordt afgeremd door verouderde toestellen die ze moeten gebruiken. Dat is tweemaal zoveel als degenen die werken voor vooruitstrevende organisaties (16 %).
  • Een ‘Bring Your Own Device’-beleid (voornamelijk voor smartphones) brengt potentiële veiligheidsrisico's met zich mee. Drie van de vijf digitale werknemers (61 %) die dit doen, geeft toe dat ze apps en webtools downloaden die niet worden ondersteund door de IT-afdeling van hun bedrijf. Als reden geven ze aan dat die apps 'beter zijn dan wat hun bedrijf biedt' of dat 'hun bedrijf geen alternatief biedt'.

“De cijfers tonen een duidelijk patroon voor de huidige Belgische digitale werkplaats: bijna een derde van de mensen die werken voor achterblijvers in technologie, heeft het gevoel dat verouderde apparatuur hun productiviteit beperkt, met veel frustratie tot gevolg waardoor die werknemers zelf al naar een mogelijke exit kijken”, zegt Rudolf de Schipper, Senior Project Manager bij Unisys Belgium. "Hun frustratie is heel reëel en heeft een tastbare emotionele impact. Samengevat gaat het over ‘toegang of beschikbaarheid van digitale tools’. Werknemers willen overal hun werk kunnen doen en het gemakkelijk, zonder al te veel beproevingen uitvoeren. Toestellen met de juiste applicaties en productiviteits-tools uitrusten is van cruciaal belang voor de beschikbaarheid en hun engagement."

Het verband tussen technologie, productiviteit en resultaat

De wereldwijde studie onderzocht in april 2018 meer dan 12.000 werknemers in 12 landen. Ze peilde naar de houding van werknemers en de invloed van de op het werk gebruikte technologie op hun dagelijks leven. De enquête catalogiseerde leiders en achterblijvers op vlak van technologie op basis van hoe de respondenten hun werkgever kwalificeerden (technologische voorloper of achterblijver in vergelijking met de concurrentie).

De technologie die we op het werk gebruiken, heeft de kracht om ons betrokken te voelen. Maar voor een vijfde van de Belgen is de gebruikte technologie een directe bron van ontevredenheid. Bijna de helft (46 %) van de werknemers in organisaties die niet mee zijn, uit zich negatief over hun werkgever. Er is 400 % meer kans dat zij hun baan willen verlaten. Deze verbazingwekkende cijfers kunnen een bedrijf behoorlijk duur komen te staan, niet alleen omdat ongemotiveerde en gefrustreerde werknemers minder goed presteren, maar ook omdat ze vaker afwezig zijn, een slechtere dienstverlening bieden en sneller op zoek gaan naar andere banen.

"Hoewel een ontevreden werknemer misschien niet direct een reden tot bezorgdheid lijkt te zijn, kan het effect uitdijen en uiteindelijk enorme schade aanrichten - niet alleen bij de rest van het personeel, maar ook bij de klanten", zegt Rudolf de Schipper. "Een vernietigende beoordeling door een ontevreden klant kan soms genoeg zijn om permanente reputatieschade te veroorzaken. Met een aanzienlijk aantal bedrijven die achteraan bengelen op de technologie-curve, brengt het hen én de economie in gevaar - vanuit het standpunt van behoud van talent - en vermindert de efficiëntie en productiviteit. Bovendien brengt het vertrek van nog maar één personeelslid veel kosten met zich mee.”

De toekomst van de werkplek

Volgens 29 % van de respondenten heeft de Artificial Intelligence-technologie de meeste kans als dé opkomende technologie om hun werkomgeving in de komende vijf jaar te transformeren. Ongeveer 22 % duidt zelfrijdende voertuigen en biometrie als tweede aan. Hoewel een meerderheid van de respondenten aangaf dat ze deze termen kennen, zei slechts 22 % dat ze AI goed begrepen, en 29 % zei hetzelfde voor zowel autonome voertuigen als biometrie.

Belangrijk is dat dit gebrek aan inzicht sterk bijdraagt aan wat mensen geloven over de impact van nieuwe technologie op hun werkplek. Het onderzoek toonde aan dat 34 % van de werknemers bij toonaangevende organisaties van mening is dat technologie en automatisering hun taken in vijf jaar tijd overbodig kunnen maken. Bij bedrijven die op vlak van technologie achterophinken is dit slechts 29 % van de werknemers.

"De angst voor het onbekende is groot en dat is wat deze resultaten bevestigen", aldus de Schipper. "Maar organisaties die hun technologie en bedrijfsprocessen op de juiste manier moderniseren, zijn het best geplaatst om de leidende rol te spelen. In combinatie met de juiste training-, automatisering- en intelligentietools kunnen werknemers worden gestimuleerd door hen te bevrijden van saaie taken zodat ze betere resultaten kunnen leveren. Wij geloven dat AI werknemers zal verbeteren. En niet zal vervangen."

Download hier de volledige rapporten van het onderzoek.

Download de infographic ‘New Digital Workspace’.

Over Unisys

Unisys is een wereldwijd actief technologiebedrijf dat krachtige beveiligingsoplossingen bouwt voor bedrijven en overheden die hoge eisen stellen aan technologie. Unisys biedt onder meer beveiligingssoftware en -diensten; hulp bij digitale transformatie van de werkplek; industriële applicaties en diensten, en innovatieve softwarebeheeromgevingen voor grootschalig zakelijk gebruik. Kijk voor meer informatie over hoe Unisys overheden, financiële dienstverleners en commerciële bedrijven helpt met betere en veiligere resultaten, op www.unisys.com.

Volg ons op Twitter and LinkedIn.

Unisys and other Unisys products and services mentioned herein, as well as their respective logos, are trademarks or registered trademarks of Unisys Corporation. Any other brand or product referenced herein is acknowledged to be a trademark or registered trademark of its respective holder.